Vapaa-ajan asuntojen kauppa oli huipussaan vuonna 2011. Tänä vuonna vasta kesän alku on piristänyt kangerrellutta kysyntää. Tarjontaa riittää vesistöjen äärellä.

– Juuri nyt on vapaa-ajanasuntojen kysyntä piristynyt, jos vertaa viime vuoteen ja alkukevääseen. Kevät näytti todella synkältä. Huippuvuosi oli mökkikaupassa vuonna 2011, muistelee Tapani Hakkarainen.

Suur-Savon Op-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtajan Tapani Hakkaraisen mielestä tällä hetkellä myytävää riittää, mutta hintapyynnöt eivät ole oikein kohdallaan. Kauppa käy parhaiten alle 100 000 euron hintaluokassa. Aivan ainutlaatuista on, että keskihinnat ovat laskeneet alle 100 000 €. Viime vuonna kaupat toteutuivat keskimäärin 130 000 € hinnoilla Etelä-Savossa.

Ne, jotka haluavat mökin ostaa, ovat valmiita sijoittamaan mökkilainaan vähemmän ja ostavat huokeampia kohteita, selvittää Tapani Hakkarainen.

Saimaan ja Puulan rannat ovat kalliimpia verrattuna pienempiin järviin
Pienten järvien rannoilta mökkitontin saa nyt 30 000-40 000 eurolla, mutta Saimaan ja Puulan rannoilla hinnat nousevat helposti 100 000 euroon asti.

– Mökkikauppaa käydään enemmän Mäntyharju-Mikkeli -akselilla kuin Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Ostettavan kohteen sijainnilla Etelä-Savossa on merkitystä. Mitä lähempänä mökki sijaitsee pääkaupunkiseutua, sitä kysytympiä kohteet ovat, kertoo Tapani Hakkarainen. -1960-70 -luvun mökkejä Etelä-Savossa riittää tulevinakin vuosina, sillä lähivuosien trendi on, etteivät nuoremmat perikuntien jäsenet ole innokkaita jatkamaan mökkeilyperinnettä, tarkentaa Hakkarainen.

Tuon aikakauden mökeistä puuttuvat yleensä sähköt, rakennukset ovat vaatimattomia nykyisiin omakotitaloihin ja hirsilinnoihin verrattuna. Tonteilta voivat puuttua myös kaivot ja kunnon tieyhteydet. Venäläisten halu maksaa kovia hintoja Saimaan rantadatsoista on laantunut

– Vielä vuonna 2011 tehtiin venäläisten kanssa useita 500 000 euron kauppoja omakotitaloista järvien rannoilta. Viime ja tänä vuonna näyttää, että sieltä on tulossa erilaista porukkaa ostamaa vapaa-ajanasuntoja. Nyt hankitaan vaatimattomia mökkejä, rivitalo- ja kerrostaloasuntoja. Miljoonakaupat ovat todella harvassa, kertoo Hakkarainen.

– Myytävää ja ostettavaa riittää Etelä-Savossa vielä tulevaisuudessakin, vaikka viime vuonna oltiin lamassa ja alkuvuosi näytti heikolta, mutta nyt on bisnes piristynyt. Pankkirahan kallistuminen marginaalivaatimuksineen vaikuttaa kysyntään, sanoo toimitusjohtaja Tapani Hakkarainen Suur-Savon OP- kiinteistökeskuksesta Mikkelistä.

Lähde: YLE