Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) julkaisi huhtikuun alussa vuodenaikaisennusteen, jonka mukaan toukokuusta heinäkuuhun ulottuvalla ajanjaksolla Suomessa olisi odotettavissa tavanomaista korkeampia lämpötiloja. Ilmatieteen laitoksen tekemän tulkinnan mukaan Suomi kuuluu heinäkuun alkuun saakka alueeseen, jossa jakson keskilämpötila on 0,5–1ºC tavanomaista korkeampi.
Poikkeuksena on maan kaakkoisosa, jossa poikkeama jää alle 0,5 asteen. Myös Yhdysvaltain NOAA:n tekemä vuodenaikaisennuste povaa tavanomaista lämpimämpää säätä alkukesäksi. ECMWF:n vuodenaikaisennusteen voi äkkiseltään katsoa tarjoavan balsamia niiden haavoille, jotka kauhulla muistelevat alku- ja keskikesän koleutta viime vuonna. Tuolloin pidempi hellejakso antoi odottaa itseään peräti elokuulle saakka – kesäkuussa koko Suomessa mitattiin vain yksi hellepäivä ja heinäkuussa kolme. Vaikka ECMWF:n vuodenaikaisennuste antaa odottaa, että alkukesän sää olisi lämmin, voi pettymykseen olla hyvä varautua. Maanantaina meteorologi Pekka Pouta tulkitsi vuodenaikaisennustetta MTV:lle ja arvioi hellejaksojen loistavan poissaolollaan myös tulevana alkukesänä.
– Ei kovin hyvältä näytä. Kesä näyttää keskimääräistä sateisemmalta, Pouta totesi MTV:lle.
Pouta kertoo Suomen olevan ECMWF:n vuodenaikaisennusteen perusteella ainakin alkukesästä koko Euroopan kylmin alue, eikä sateiltakaan voitane välttyä.
– Jos Suomi on koko Euroopan kylmin alue, niin eihän se kovin hyvää lupaa. Kovimmat helteet näyttäisivät olevan kaukana huitsin Nevadassa – eli Etelä-Euroopassa, Pouta jatkaa.
Poudan mukaan sään pitkillä ennusteilla on taipumuksena tarkastella vallitsevaa olotilaa ja jatkaa sitä myös tuleville kuukausille. Näin alkukesästä vaikuttaisi tulevan tavanomaista lämpimämpi, sillä kevät on edennyt vauhdikkaasti ja viime päivinä lämpöäkin on jo riittänyt. Erilaisia tulkintoja vuodenaikaisennusteesta Pouta perustelee pitkien ennustemallien ilmaisutavan epämääräisyydellä.
– Kolme kuukautta pistetään yhteen kuvaan. Siinä vaaditaan hirmuista tulkintaa muutenkin epävarmasta asiasta.
Itse hän on kuitenkin tulkinnut ennustetta tavalla, joka saa varmasti kylmän hien kohoamaan monien suomalaisten otsalle –edellyttäen, että kesäkelit olisivat mieleen.
– Onneksi se (ennuste) on epävarma. Muutos on onneksi mahdollinen.
Lähde: YLE